דולר שקל: כפי שהובא בסקירה הקודמת – דובר על כך שאמנם הצמד נמצא ב"צומת קריטית", אולם צוין שהכוח נמצא אצל הרוכשים, בעוד שהדבר מגובה בסימנים אחרים. אכן נחשפנו במהלך שבוע המסחר הקודם לעליות המטבע האמריקאי לעומת זה הישראלי. כרגע המצב ממשיך להיות כזה שמצביע על מבנה מחירים עולה, השער עדיין "מחוץ" לקו המגמה היורד, אולם ניכרת בלימת שערים. יש לשים לב לכמה נקודות על הגרף: השער נבלם בפעם השנייה ("דאבל-טופ") על נקודת 50 של פיבונאצ'י, יום המסחר האחרון של שבוע המסחר החולף נסגר בירידות שערים, אלה אף לוו בנר היפוך, בעוד שבד בבד מסתמנת תחילתה של תבנית היפוך, אם כי עדיין מוקדם לדבר על היווצרותה הממשית ועל האפשרות באמת "לסמוך" עליה. אולם מה שניכר לעין, ומגובה גם בסטייה של האינדיקאטורים, שאכן אנו עומדים ככל הנראה בפני תיקון המהלך האחרון, שיבוא לידי ביטוי בירידת שערים של הדולר. מומלץ בשלב זה שלא להציב יעדי שורט ארוכים מידי, אלא עם הכניסה לפוזיציה דובית להיות עם היד על הדופק, שכן המהלך האמור יכול להיות תיקון בלבד לגל העליות האחרון. עם זאת, אין להוציא מכלל ספק את האפשרות שתמשיך להיווצר תבנית היפוך שתלמד על אפשרות של המשך ירידות שערים גם הלאה – כהמשך למגמה הראשית הדובית שהחלה אי שם באפריל השנה. אבל – יש לזכור שעוד מוקדם לדבר על כך. יש להמתין ולבחון את ההתפתחויות שלאחר ירידות השערים, שכאמור, ישנה סבירות גבוהה שנבחין בהן בתחילת שבוע המסחר הקרוב.
אירו דולר: כפי שנמסר בסקירה הקודמת, אכן הצפי לירידות שערים בא לידי ביטוי במהלך שבוע המסחר החולף. יחד עם זאת אנו עדיין עדים למאבק נוקשה בין הקונים והמוכרים של היורו. אלה גם אלה אינם "מוותרים", אולם המאמץ הרב יותר נמצא בכל זאת אצל הסוחרים שמנסים – ללא הצלחה – להעלות את שער המטבע האירופי. כל זאת עד לקו המגמה היורד, שגם מתווה מבנה מחירים יורד תואם. מאידך – הניסיונות להוריד את השער אינם חורגים מקו התמיכה שהפך לקו תמיכה דומיננטי ומשמעותי ביותר. ניתן לשים לב למספר ה"נגיעות" הרב להם הוא "זכה". למרות הכול, עדיין כל הסימנים מצביעים שהכוח אצל המוכרים. יש סיכוי טוב שדווקא נחווה עליות שערים קלות בתחילת שבוע המסחר הקרוב, וזאת לאחר ניסיון להוריד את המחיר אל מתחת לקו התמיכה שצוין לעיל – ניסיון שגם הוא לא זכה להצלחה – אבל ספק רב באם העליות תמשכנה זמן רב. כל הסימנים מצביעים שהכיוון בהמשך יהיה דובי, בעוד שפריצת קו התמיכה כלפי מטה יהיה הסימן הבולט הראשון לכך, עד להמשך – בו נזדקק לעוד סימנים נוספים. כך שכניסה השבוע לפוזיציית שורט בהחלט אפשרית, ואפילו הרבה לפני פריצת קו התמיכה האמור, אלא שיש לבחון את נקודות הכניסה במהלך השבוע עצמו, תוך כדי המסחר, בהתאם לאיתותים שיתקבלו.
סטרלינג-דולר: גם במקרה זה של הפאונד, הסוחרים שפעלו על פי המתכונת שהובאה בסקירה הקודמת מצאו עצמם מרוצים. בסקירה האמורה הוצג הצפי לירידות שערים של המטבע הבריטי, אם כי הוזכר שיש לחשוש שהדבר לא יהיה דווקא כבר ביום המסחר הראשון בו דווקא עשויות להיות עליות. ואכן התסריט היה מדויק לגמרי: יום המסחר שבו החל שבוע המסחר החולף זכה דווקא לעליות יפות יחסית של שער המטבע הבריטי ורק בימים שלאחריו נרשמו ירידות רצופות ומשמעותיות של כ – 400 פיפסים בקירוב. גם לגבי תחילת שבוע המסחר הקרוב ניכר שהמצב די דומה, בעוד שהמצב בצמד זה ברור יותר מאשר בצמד היורו-דולר. בסה"כ אנו מוצאים שנעשו לאחרונה שני ניסיונות נוספים, בנוסף לזה שנעשה כשבוע מוקדם יותר, להעלות את שער הפאונד לשיא חדש – ניסיונות שזכו לכישלון, והותירו את הגרף עם "דאבל-טופ", שלאחריו חווינו את אותן ירידות משמעותיות שצוינו לעיל. תוך כדי כך גם נפרץ קו המגמה העולה שעוד הוסיף נופך מעניין לכל המהלך הדובי. הדבר החשוב שיש לשים אליו לב הוא לגבי ההמשך. אנו מוצאים שיום המסחר האחרון של שבוע המסחר החולף שבר ופרץ את נקודת האל-חזור, אולם בהמשך החלו עליות שערים, אם כי היום עצמו נסגר כשהשער מתחת לנקודת האל-חזור. מה שמצביע על אפשרות של המשך הירידות. הדבר גם מגובה באינדיקאציות השונות, כמו גם נוכח העובדה שהגרף מצביע על כך שהכוח עדיין נמצא את הסוחרים הדוביים. יחד עם זאת, יש להיזהר מחופזה לכניסה לפוזיציית שורט כבר בתחילת השבוע, שכן ישנם כמה סימנים שיכולים ללמד אותנו על אותה זהירות מתבקשת שצוינה כבר קודם לכן: ארבעה ימי מסחר ללא תיקון אינו דבר שיש להתעלם ממנו, בעוד שאנו מוצאים שהירידות המשמעותיות בוצעו ביום המסחר האחרון, אולם דווקא בו ניתן להבחין בירידה של נפח המסחר. במבט חקרני יותר "פנימה" ניתן להבחין בפנייה אפשרית לעליות שערים בתחילת שבוע המסחר הקרוב – מהלך של תיקון ומימוש רווחים אצל סוחרי השורט, בטרם אפשרות שנראית כרגע לחלוטין סבירה, של ירידות שערים מחודשות בהמשך. לכן – יש לבחון היטב מתי נכנסים לעסקת שורט, ולא למהר להיכנס אליה כבר בתחילת השבוע, אלא אם כן יהיו מספיק איתותים שיאפשרו זאת – מה שלא ניראה כרגע לעין.
דולר-יין: ממשיך הלחץ המסיבי של הסוחרים לנסות ולהמשיך להוריד את המחיר, כהמשך המגמה ארוכת הזמן. אולם אנו מוצאים שמגמה הדובית בכללותה יותר ויותר נחלשת ומאבדת מכוחה. עם זאת, קשה לצפות לאן פניו של הצמד מועדות. אפשר אולי לדבר במונחים של היום או היומיים הקרובים של תחילת שבוע המסחר החדש, אולם לא מעבר לכך, וגם אז – לא מדובר בעסקאות "גדולות", משמעותיות וכדאיות בהכרח. סה"כ יש לשים לב שברקע הצמד ממשיך להתכנס, וניראה שהנכון ביותר להמתין להתפתחויות כדי לבחון כיצד נכון וראוי להגיב בהמשך. יש לזכור שמדובר מלכתחילה בצמד חסר "שקט" שפעמים לא מעטות "מפתיע" במהלכיו. לכן ההמלצה בעניין צמד זה ובאשר לטווח המאוד קרוב – "לשבת על הגדר".
ניתוח טכני מבית פורקס פרוז
הסקירה מבית פורקס פרוז, פורטל מסחר במט"ח
הכותב, רן טוביה, ran.matah@gmail.com , מנכ"ל חברת "מעוף פיננסי" http://www.maoffinance.co.il , נושא הכשרה של דירקטור. עוסק בהשקעות בשוק ההון בכלל, וסוחר ותיק בעל ניסיון עשיר ומומחיות רבה בתחום מסחר במטבע חוץ בפרט. כותב מאמרים בתחום ומעלה סקירות. מדריך סוחרי מט"ח מתחילים ומתקדמים במסגרת קורסים. מלווה סוחרים במפגשים של "אחד על אחד" באופן שמעצים הישגיהם ומסייע בידם להשיג מטרות ויעדים שהציבו לעצמם בתחום, תוך בקרה על פעילותם וגיבוש אסטרטגיות התואמות צרכיהם האינדיווידואליים ומייעלות ביצועיהם. אזהרה: אין במובא משום המלצה לרכוש מטבע כלשהו או לסחור בין צמדי מטבעות כלשהם. כמו-כן, אין במובא משום ערובה להצלחה. העושה זאת פועל על סמך שיקול דעתו בלבד. חשוב להדגיש שמסחר במט"ח נושא פוטנציאל רווח גבוה, אך גם טומן בחובו סיכון רב.